Jíme zdravě

Je pro nás důležité se navzájem inspirovat zdravými svačinkami. Ke kávě na Vás čeká vždy něco dobrého na ochutnání. Recepty najdete u každého obrázku. Rády ochutnáme i Vaše zdravé výtvory.

Mrkvové muffiny

Recept z internetu

Přísady:
275g hladké mouky
1 lžičku soli
3 lžičky skořice
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
4 vejce
200g cukr krystal
350g oleje
375g nastrouhané mrkve
125g nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
200g rozinek

Příprava:

1. Předehřát troubu na 160C, vymazat muffinový plech.
2. Ve větší míse smíchat mouku, sůl, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu
3. V další větší míse utřít vejce a cukr a přidat olej
4. Pomalu smíchat suché a mokré přísady z obou mís a přidat mrkev, ořechy a rozinky
5. Nalýt směs do plechu a péct 35-45 min, zkontrolujte po 35 min a pokud je párátko čisté, muffiny jsou hotové, pokud se na něj těsto lepí, péct dalších 10 min.
6. Nanést polevu a vychutnat!!

Poleva:
6 lžic sýru Philladelphia nebo žervé
75g másla
200g cukru moučka

1 lžíce šlehačky
1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr

Jablečný koláč

podle Kitchenette

Přísady:

2 velká vejce

150g třtinového cukru

110g hladké mouky (může být pohanková)

3/4 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

3 lžíce rumu

1 lžička vanilkového cukru

115g másla

600g jablek

Příprava:

Troubu si nechte předehřívat na 180C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Dno dortové formy vyložte máslem. Oloupaná jablka rozkrájejte na kousky velké přibližně jako palec. Do středně velké mísy si prosijte mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Ve velké míse vyšlehejte vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a dál pomalu šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.

Do tohoto krému postupně střídavě vmíchávejte moučnou směs, rozpuštěné máslo a rum. Pak přisypte jablka, zamíchejte a přesuňte těsto do formy. Jablka trochu zarovnejte pomocí lžíce nebo stěrky a dejte péct přibližně na 40 minut. Po krátkém zchladnutí můžete servírovat například s créme fraiche nebo její českou obdobou, zakysanou smetanou.