Jíme zdravě
Je pro nás důležité se navzájem inspirovat zdravými svačinkami. Ke kávě na Vás čeká vždy něco dobrého na ochutnání. Recepty najdete u každého obrázku. Rády ochutnáme i Vaše zdravé výtvory.
Mrkvové muffiny
Recept z internetu
Přísady:
275g hladké mouky
1 lžičku soli
3 lžičky skořice
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
4 vejce
200g cukr krystal
350g oleje
375g nastrouhané mrkve
125g nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
200g rozinek
Příprava:
1. Předehřát troubu na 160C, vymazat muffinový plech.
2. Ve větší míse smíchat mouku, sůl, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu
3. V další větší míse utřít vejce a cukr a přidat olej
4. Pomalu smíchat suché a mokré přísady z obou mís a přidat mrkev, ořechy a rozinky
5. Nalýt směs do plechu a péct 35-45 min, zkontrolujte po 35 min a pokud je párátko čisté, muffiny jsou hotové, pokud se na něj těsto lepí, péct dalších 10 min.
6. Nanést polevu a vychutnat!!
Poleva:
6 lžic sýru Philladelphia nebo žervé
75g másla
200g cukru moučka
1 lžíce šlehačky
1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
Jablečný koláč
podle Kitchenette
Přísady:
2 velká vejce
150g třtinového cukru
110g hladké mouky (může být pohanková)
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3 lžíce rumu
1 lžička vanilkového cukru
115g másla
600g jablek
Příprava:
Troubu si nechte předehřívat na 180C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Dno dortové formy vyložte máslem. Oloupaná jablka rozkrájejte na kousky velké přibližně jako palec. Do středně velké mísy si prosijte mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Ve velké míse vyšlehejte vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a dál pomalu šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.
Do tohoto krému postupně střídavě vmíchávejte moučnou směs, rozpuštěné máslo a rum. Pak přisypte jablka, zamíchejte a přesuňte těsto do formy. Jablka trochu zarovnejte pomocí lžíce nebo stěrky a dejte péct přibližně na 40 minut. Po krátkém zchladnutí můžete servírovat například s créme fraiche nebo její českou obdobou, zakysanou smetanou.